Vergi Kilavuzu

Bazı zorunlu bilgileri insan ancak bir şeylere sahip olunca öğrenme ihtiyacı duyarmış.Vergi konusu hayatımda en geç öğrendiğim konulardan birisi idi(kim bilir şu hayatta daha bilmediğim neler vardır).
Kaç yerden okuyup kaç kişiye sorarak zorlaya zorlaya öğrendiğim bu bilgilerin özetini burada paylaşacağım ki insanlara bir faydam olsun. Gecikme faizi  bindirmeyi ceza kesmeyi biliyorlar ama vergi konusunu okullarda derslere eklemeyi bilmiyorlar, vatandaşa vergi rehberi dağıtmıyorlar. Şikayet yok şükür var. O kadar çok saçmalık var ki, ülkemiz strese davet ülkesi,eskiden kızıyordum ama artık bir şeye kızdığım zaman şükür nedenlerimi hemen kendime soruyor ve şükrediyorum. Rabbime hamdü senalar olsun. Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a dır.
Vergi türleri nelerdir, kim hangi vergiyi ödemek zorunda ve ödeme zamanları nedir özet bilgi burada.
Emlak Vergisi
Bina vergisini binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Binaya paylı mülkiyet halinde sahip olanlar, hisseleri oranında öderler.
Gayrimenkul satın alındığı zaman satışın yapıldığı yılın sonuna kadar, yıl sonu tarihine 3 aydan az kalmış ise satış tarihi itibariyle en geç 3 ay içerisinde emlak bildiriminde bulunulması gerekiyor.
Emlak Vergisi Ödeme Zamanı
1.Taksit Mayıs ayının sonuna kadar
2.Taksit Kasım ayının sonuna kadar
Kimler Emlak Vergisinden Muaf
Sadece emekli maaşı geliri olan gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olması halinde bu meskenin emlak vergisinden muaf olur.
Muafiyetten yararlanmak isteyen kişiler emekli belgesi ile emeklilere ait formu imzalayarak İşletme müdürlüğünün emlak şefliğine müracaat etmelidir.
Hiçbir Geliri Olmayan Mükelleflerin Muafiyet İşlemleri
İkametgahının bulunduğu yerin vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadığına dair belge ile, sosyal güvenlik kurumundan aktif sigortalı olmadığına dair formu doldurup imzalayarak İşletme Müdürlüğü Emlak Şefliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Çevre Temizlik Vergisi
İşyeri sahipleri çevre temizlik vergisini ödemelidir. Eğer işyeri kiraya verildiyse mal sahibi dilekçe ve kontrat ile birlikte belediyeye yazılı olarak müracaat etmelidir. 1 ay içinde bildirimde bulunması gerekir. Aksi halde sorumluluk mal sahibine geçer ve cezalı olarak mal sahibinden tahsil edilir.
Çevre Temizlik Vergisinin Ödeme Zamanı
1.Taksit Mayıs ayının sonuna kadar
2.Taksit Kasım ayının sonuna kadar
İlan ve Reklam Vergisi
İş yerlerinin çeşitli yerlerine asılan ışıklı ışıksız reklamlardan yıllık olarak,
Taşıtların içine veya dışına konulan ilan ve reklamlardan yıllık olarak,
Bez veya sair maddeler vasıtasıyla verilen ilanların metrekaresinden haftalık olarak,
Broşür, katalog vb den adet olarak vergi tahsil edilir.
Reklam ile trafiğe çıkacak araç İşletme Müdürlüğü Tahakkuk Şefliğine ilan reklam beyannamesi vermelidir.
İşyeri reklam tabelası asmadan önce fatura ile beraber İşletme Müdürlüğü Tahakkuk Şefliğine müracaat edip reklam beyannamesini doldurmalıdır.
İlan ve Reklam Vergisi Her yıl 31 Ocak tarihine kadar ödenmelidir.
Kira Gelir Vergisi
Kira sınırı her yıl değişiyor ve ödeme tarihlerinde de güncelleme olabiliyor. Gündemi takip etmek yararınıza olur. Kira gelir beyannamesini şu linkten birkaç adımda doldurabilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Her yıl ödeyeceğiniz tutar güncelleniyor, edevletten de borcunuzu takip edebilirsiniz. Yılda 2 takside bölünüyor. Bankalar da her taksidi 3 e bölebiliyor eğer kredi kartıyla öderseniz. İlk taksit Ocak ayında ödeniyor, ikinci taksit Temmuz ayında ödeniyor.

Buraya sadece yukarıdakileri ekledim ama daha çok fazla vergi türü var.


Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak