Bağımlılığa Hayir De

Kötü bağımlılıklara nefsini kaptırmış binlerce müslüman kardeşimiz var onların ve onların yakınlarının Rabbim yardımcı olsun, özellikle gençleri bağımlılıklardan kurtarsın onlara nefslerine hakim olabilme kuvveti versin onları selamete çıkarsın inşaAllah.
Bağımlılıkla mücadele danışmanlık ve rehabilitasyon merkezi (Bayamer)in bir broşürü elime geçti, bazen bağımlılardan ve yakınlarından dua talepleri alıyorum, broşürü görünce ilk aklıma gelen, yazılanları burada paylaşayım ihtiyacı olanlar faydalanır belki diye geçti.
İnsanoğlunun başına her an her şey gelebilir. Ne oldum demeyeceksin ne olacağım diyeceksin. Allah cc günaha batmış birine hidayet nasip eder ve cennetine koyar, müslümanım diye caka satan birini de birden sapmasına izin verir ve cehenneme koyar.  Bağımlılığı olanları kınamayıp onlara destek eli uzatmak insana yakışan şeydir. Bazen görüyorum mesela türbanlı bir kız,  islamiyet adına tek yaptığı şey başını kapamak ve oruç tutmak (sanıyor ki müslümanın görevi sadece bunlar ve bunları yapıyor ya herkesi eleştirmeyi kendine hak görüyor oysaki kuranda ve hadislerde bu tür davranış yasaklanmıştır). Alkol veya uyuşturucu kullanan bir genç hakkında iğrenerek ve ayıplayarak konuşuyor.
"Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz."(Tirmizi, Kıyamet, 53, no: 2507; Beyhaki, Şuabu'l-İman, 5/315, no: 2778; bk. Keşfu'l-Hafa, 2/265)
Hz. Abdullah İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "(Bir gün) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) minbere çıkıp yüksek sesiyle şöyle nidâ etti:
"Ey diliyle Müslüman olup da kalbine iman nüfuz etmemiş olan (münafık)lar! Müslümanlara eza vermeyin, onları kınamayın, kusurlarını araştırmayın. Zira, kim Müslüman kardeşinin kusurunu araştırırsa, Allah da kendisinin kusurlarını araştırır. Allah kimin kusurunu araştırırsa, onu, evinin içinde (insanlardan gizli) bile olsa rüsvay eder."
İslamiyetin fiziki ibadetlerden daha çok önem verdiği şey kalp temizliği, kalp güzelliği ve güzel ahlaktır, kuranın mealini dört beş defa okusak, Mesneviyi okusak, alimlerin hayatlarını kitaplarını okusak bunu öğreneceğiz de nerede o ilim merakı.
Allah’ım! Bana afiyet ver, gözümün şerrinden, kulağımın şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden, menimin şerrinden Sana sığınırım. (Yani tenasül organımın şerrinden) de” buyurdu. (Tirmizî, Deavat: 74; Ebû Davud, Salat: 367)
Bir gerçek hayat hikayesini de buraya ekleyeceğim dünyada bunun benzeri olayları binlerce kişi yaşıyor. Aile ve sonrasında eşinin zoruyla tesettüre girmiş, islamın bir kısım kurallarını yaşayan bir çoğunu da yaşamayan bir kadın sürekli tesettürde olmayan kızları eleştirir, gezen kızları ayıplar tarzda konuşur. Eleştirdiği kızlar yıllar sonra kendi istekleri ile tesettüre girerler,hayat tarzlarını değiştirirler,hem fiziki hem de kalp yönünden  islamı yaşamayı seçerler. Oysaki o kadın 35 inden sonra açılır, saçılır... Kınadığın şey başına gelmeden ölmezsin sözü yüzde yüz gerçek. Herkesin dini kendine,kim kapanıyorsa kendine, kim namaz kılıyorsa kendine, birilerinin imanı veya yaşam tarzı başka bir insanı ilgilendirmez. İnsanları yargılamayı Allah'a bırakalım. Biz kendi ayıbımızla uğraşalım. İşte bunu yaptığımız zaman müslüman olmanın hakkını vereceğiz.
Rabbim bizleri nefsimizin şerrinden korusun. İnsanları kınamaktan ve kınanacak hallere düşmekten Allah'a sığınırım.
Allah’ım! Cimrilikten Sana sığınırım, korkaklıktan Sana sığınırım, ihtiyarlığın rezillik dönemine düşmekten, dünya ve fitnelerinden Sana sığınırım, kabir azabından da Sana sığınırım.” (Buhârî, Deavat: 36; Tirmizî, Deavat: 75)
Gelelim Bayamer'e broşürde yazanların özetini geçiyorum. Bayamer'in amacı bağımlılıkla ilgili konularda psikolojik ve sosyal destek vermek ve önleme çalışmaları yürütmektir. İlgilendikleri bağımlılık alanları şunlar;
Yoğun alkol kullanımı
Uyuşturucu bağımlılığı
Yoğun internet kullanıcıları
Sigara bağımlılığı
Kumar bağımlılığı
Bireysel danışmanlık ve grup çalışmaları yapıyorlarmış. Tıbbi destek, ruhsal destek, sosyal destek veriyorlarmış. Ve hizmetleri ücretsizmiş. 15 yaş ve üstü kişilere hizmet veriyorlar. Yatarak tedavi uygulamıyorlarmış. Önce randevu alınması gerekiyor.
İletişim: Küçükçekmece Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü
Telefon: 444 4 360/8320 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz (Randevu sistemi ile çalışmaktadır)
Bağımlılığa hayır demekle başlayın ve eğer ciddi bir bağımlılığınız varsa adım atın. İsterseniz her şeyi başarabilirsiniz. Nefsinizle mücadele sizin elinizde. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.
Peygamber efendimizin (sav) şu duasını sık sık yapın:
 ''Allah’ım! Hatalarımı kar ve dolu suyu ile yıka. Beyaz elbisenin kirini temizlediğin gibi kalbimi de hata ve günahlardan temizle. Benimle hatalarımın arasını doğu ile batının arasını uzaklaştırdığın gibi uzaklaştır. Allah’ım! Tembellikten, ihtiyarlıktan, borçtan ve günaha girmekten Sana sığınırım.” (İbn Mâce, Dua: 3; Tirmizî, Salat: 367)
Bağımlı yakınlarına böyle durumlarda onlara destek vermek, onları eleştirmemek, sevgi ilgi ve sabırla onlara yardımcı olmak düşer.
Rabbim bizi bağımlılıklardan, nefsimizin şerrinden korusun inşaallah. Amin
Korkaklıktan, cimrilikten, kalbimin kötülüklere kaymasından ve kabir azabından Allah’a sığınırım.” (Müslim, Mesacid: 25; Ebû Davud, Salat: 184)
Bir insanın bile hayatına minik bir faydamız olursa ne mutlu bize. Zayıf karakterin zayıf imanın belirtilerinden birisi '' benim bağımlılığım yok işim olmaz yok bu yazıyı neden okuyayım neden paylaşayım'' olur. Şu an bağımlılığın yok ama yarın olmayacağını nereden biliyorsun veya paylaşarak ihtiyacı olan birisine faydan olduğunda gireceğin sevabı neden düşünmüyorsun. Çünkü öyle bir millet haline geldik ki yazık halimize. Cezaevlerindekilerle ilgili bir şey paylaşıyorum amin diyen kişi sayısı 5 i geçmiyor neden çünkü kendileri cezaevinde değil ya olanlar da umurlarında değil. Ah insanoğlu ah. Rabbim kalp gözlerinizi açsın, merhametinizi, insanlara sevginizi artırsın inşaallah.

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak