İncir Nimeti

incir ile ilgili hadisler

Allah yeryüzünde çok çeşit bitki yarattı ama bunların içinden birisi olan incir çok özel bir yere sahip Kur’an-ı Kerim’de:

1. İncir - Tin Suresi
Meal: Yemin olsun incire ve zeytine; Sînâ dağına;  Ve şu güvenli şehre! Biz insanı en güzel biçimde yaratmışızdır.  Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.  Ancak iman edip iyi dünya ve âhiret için yararı işler yapanlar başka; onlar için kesintisiz bir ödül vardır.  Artık bu kanıtlardan sonra (ey insan!) seni dinin asılsız olduğu sonucuna götüren şey nedir? Allah hüküm verenlerin en âdili değil midir?

Tefsir: Yüce Allah kendisinin ilim, sanat ve kudret sıfatlarını gösteren dört önemli varlığa yani insanın maddî gıdalarından olan incir ve zeytine ve mânevî gıdası olan vahyin indiği Sînâ dağı ile “emin belde”ye (Mekke), insanların muhtaç oldukları maddî ve mânevî ikramların mükemmel örneklerine yemin ederek insanı en güzel biçimde yarattığını, hem bedenen hem de ruhen yükümlülük alabilecek yeteneklerle donattığını ifade buyurmuştur (insanın seçkin yaratılışı ve üstünlüğü hakkında ayrıca bk. İsrâ 17/70). Bir görüşe göre incir ve zeytin, mecaz olarak bu ağaçların çokça bulunduğu toprakları, yani Akdeniz’in doğusunda bulunan Filistin ve Suriye’yi simgelemektedir. Kur’an’da adı geçen peygamberlerin çoğu bu topraklarda yaşadıkları ve tebliğde bulundukları için bu iki ağaç cinsi bu peygamberlerin dile getirdiği dinî öğretilerin sembolü olarak kabul edilmektedir.

2. İncir İle İlgili Bir Hadis
Ebi’d-Derdâ’dan naklen şöyle anlatılır;


“Peygamber efendimize(sallallahu teale aleyhi ve sellem) bir tabak incir hediye edildi, bunun üze­rine Peygamberimiz: “İncir yiyin. Eğer Cennet’ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim. Çünkü Cennet meyvelerinin çekirdeği olmaz. (Çekirdeksiz denmesinden hurma ve zeytin çekirdeği gibi yenilmeden atılan çekirdekler kastedilmektedir). İncir yiyin, çünkü o, basuru keser, eklem ağrılarını yok eder.” (Kenz, 10, 44) buyurmaktadır.

3. İncir Ağacı
İncir basit olarak doğal şekerler, mineraller, yüksek miktarda lif ve iyi bir A,B,C vitamin kaynağıdır. İncir harika bir lif kaynağı olduğundan besleyicidir ve bağırsak için potasyum kan basıncını kontrol eder. İncir eski zamanlardan beri direnç arttırıcı olarak bilinir. Son zamanlarda müshil gibi etki verdiği ve kilo verdirici etkisi olduğu anlaşılmıştır.

4. İncir ve Sağlık
Peygamber Efendimizin‘de sallallahu aleyhi vesellem söylediği gibi incir karaciğer, sindirim sistemi ve üriner sistem rahatsızlıklarını hafifletiyor. İncir mide ekşimesi, kanser, felci iyileştirmeye yardımcı olabilir ve hatta sigarayı bırakmak isteyenlerin nikotin isteğini frenlemede yardımcı olabilir. İncir yaprakları da antidiyabetik özelliklere sahip ve potansiyel olarak günlük insülin enjeksiyonu vurulanlar için insülin miktarını düzenleyici etkiye sahiptir.


İncirli bir kurabiye düşünün, gerçek incir tadını verir mi? Ambalajlı şeker, aromalı incir, işlenmiş kurabiye gerçek bir incir gibi muhteşem şifa özellikleri taşımaz.

5.İncirin Bazı Yararları
İncirin yararları
- İncirin et kısmı en iyi yeridir. 
- Böbrek ve mesanedeki taşları temizler
- Zehirlenmeye karşı sigortadır.
- Bütün meyvelerden daha çok besleyicidir.
- Boğaz kurumasına, göğüs sertli­ğine ve akciğer bölmelerine faydalıdır.
- Ciğer ve dalağı yıkar, tıkanıklıkları açar.
- Mideden balgamımsı karışımları söker atar.
- Özellikle kurusu vücut için iyi bir besleyicidir.
- İncirin et kısmı en iyi yeridir. 
- Tuzlu bal­gamdan doğan susuzluğu giderir.
- Müzminleşmiş öksürüğü yumuşatır.
- İdrarı artırır, böbrek ve mesane­ye iyi gelir.

- Aç karnına yemenin, özellikle badem ve cevizle birlikte yemenin, besinlerin geçtikleri yolları açmakta görülmedik faydası vardır. Celanos şöyle der: İncir -öldürücü zehirî almadan önce- badem ve sedefotunun meyvesiyle ruta bir­likte yenirse vücuda fayda sağlayacağı gibi zarardan da korur.

Elhamdülillah Ne mucizevi bir yaratılış ve böylesine bir nimet Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a dır Burada yazılanlardan başka da yararları vardır ve incirin vücuda yararlarını sonsuza kadar anlatabiliriz.

İncirin zararları
Fazla tüketilmesi durumunda her gıdanın zararları vardır. İncirin fazla tüketilmesi durumunda bitlenme gibi ilginç bir zarar ortaya çıkabilmektedir.
- Sinirli insanları susatır.
- Katı besin maddeleriyle birlikte kesinlikle yenmemelidir.

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak