Kuru Üzümün Faydaları


kara uzumun faydaları
*İmam-ı Zühri kendileri de kuru üzüm yerler, ekşi elma yemezlerdi. Kuru üzüm gıda olarak kuru hurmadan daha iyidir. Her gün kuru üzüm, fıstık içi ve biberiye yiyenin zihni açılır.



*Rivayete göre Termi'd-Dari, Peygamber'e (asm) kuru üzüm hediye edince o ashabına şöyle buyurmuştur:
"Yiyiniz. Üzüm hoş bir yiyecektir. Yorgunluğu giderir, öfkeyi yatıştırır, sinirleri pekiştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı söker ve cildi parlatır." (Ebu Nuaym)


*Hz. Ali (ra) de şöyle demiştir:
"Her kim günde yirmi bir tane kara üzüm yerse vücudunda herhangi bir rahatsızlık duymaz." (Ebu Nuaym)

*Resulullah Efendimiz (asm) için suda kuru üzüm ıslatılırdı. Bunu bir iki hatta üç gün içerler, daha sonra da hizmetçilerine içirirlerdi.

*Unutkanlığa karşı, her sabah aç karnına 21 adet çekirdekli kuru üzüm (Günlük sakızıyla daha faydalıdır) yemek, ALLAH onu her türlü hastalık ve dertten korur. (Hz. Ali R.A.)

*İmam Zühri şöyle demiştir: "Hadis ezberlemek isteyenler, kuru üzüm yesin."

Siyah Kuru Üzümün Faydaları:

*Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, gençleşmek ve zayıflamak isteyenlerin kadınların güzellik iksiri olan kara üzüm tüketmesini istedi.

*“Üzümdeki inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır. Bu besindeki B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir. Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi, alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. Vücuttaki yağların erimesi için yardımcı olur. Kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır.


*Kara üzüm, vücutta yağların erimesine yardımcı olarak cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar. İçerdiği maddeler sayesinde güzellik iksiri olarak nitelendiriliyor. Bir salkım kara üzüm veya buna eş değer kurutulmuş kara üzüm, vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştiriyor. Bir kilo üzüm, bin 150 gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğerdir. Bu nedenle de aynı zamanda bayanlar için en ideal rejim menüsüdür.”

*Prof. Dr. Kenan Kaynaş, üzüm çekirdeğinin insan bedeninde kanser oluşumunu önleyen, kalp, damar ve şeker hastalığına iyi gelen omega 3 ve 6 yağ asidi açısından çok zengin olduğunu bildirdi.

*Kara üzüm suyunda bulunan flavonoids adlı maddenin kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu belirlendi.

#Üzümün ve çekirdeğinin yararları:
- Çekirdeği çok güçlü bir antiokasidandır.
- Serbest radikallere karşı savaşmasının yanı sıra sigara, alkol gibi maddelerin vücudumuzda yapmış olduğu kötü ekiyi azaltır.
- Kan yaparak kansızlığı önler.
- Kanı temizler.
- Yaşlanma etkilerini azaltır.
- Cilde iyi gelir. Bu nedenle bugün piyasada olan birçok kremin içeriğinde üzüm yer alır.
- Beyin hücrelerini besler.
- Kanserin oluşumunu önler.
- Böbrek ve bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Kötü kolesterolle mücadele ederek kalp damarlarını tıkanmasını önler.
- İçerdiği yüksek oradaki potasyum, ödem azaltıcı özelliğinden dolayı yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur.
- Üzümün içindeki antioksidanlar, romatizmanın oluşmasında büyük rol oynayan enzimleri nötralize ederek bu hastalığının oluşmasının engellenmesinde yardımcı olur.


Şeker hastaları az yemeli!
Birçok meyveye göre çok yüksek oranda şeker içerdiği için, aniden kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabiliyor.

Üzümün yan etkileri:

Tansiyonu yüksek olan, şişman olan, şeker hastalığı olanlar, egzaması olanlar; çekirdeği kabızlık yapar. Bağ da koparılan üzüm hemen yenirse karın şişkinliği yapar, bağırsakları bozar. Üzüm tüketimini doktorunuza danışarak yiyin.

 

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak