Nafile Namazlar


Resulullah (s.a.v.)’ın hayatı Allah (c.c.)’a ibadetin ve en güzel kulluğun bin bir çeşidiyle doludur. Günün hemen her anına tekabül eden bir nafile namazı mevcuttur.
Nafile ibadetler kulu Allah (c.c.)’a daha çok yaklaştırır ve cennetteki mertebesini de yükseltir. Resulullah (s.a.v.):
“Müslüman bir kimse, farzların dışında nafile olarak her gün Allah rızası için on iki rekat namaz kılarsa, Allah-u Teala ona cennette bir köşk yapar” (Müslim) buyurmuştur.
Nafile namazların, kıyamet gününün dehşetli anında hesap verirken zor durumda kalan sahibinin imdadına yetişeceğini de yine Resulullah (s.a.v.) buyurmuştur: “Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Aziz ve Celil olan Rabbi:
- Kulumun nafile namazları var mı, bakınız? der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir.” (Tirmizi, Salat, 188)
Farz namazlarını cemaatle kılmaya azami derecede gayret eden Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nafile namazlarını daha çok evinde kılmayı tercih eder ve şöyle buyururdu: “Ey İnsanlar! Evinizde namaz kılınız. Zira farz namaz dışındaki namazların en makbûlü, insanın evinde kıldığı namazdır.” (Buharî)
Farz namaz, her müslümanın yerine getirmesi zaruri bir ibadet olduğu için açıktan kılınması ve insanların bu ibadete daha sağlam bir şekilde yöneltilmesi gerekmektedir. Bu nedenle açıktan ve büyük bir cemaat şuuru içinde edası daha uygundur. Nafile namazlar ise insanların iradesine bırakılmış ihtiyari ibadetler olduğundan, Allah’a vuslat yolunda yarışan kimselerin riyayı (gösteriş) daha kolay yenebilmeleri, evlerinde gizli olarak ibadet etmelerine bağlıdır. Bu hususta diğer bir nokta da, evlerin namazla şereflenmesi ve bereketlenmesidir. Cemaatle namaza çok önem veren Müslümanların, evlerini namaz kılınmayan yerler haline getirmemeleri de istenmektedir. Bu konuda müminleri uyaran Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Namazınızın bir kısmını evlerinizde kılınız da oraları kabirlere çevirmeyiniz.” (Buharî)
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak