#SAFERÜ'L-HAYR (SAFER AYI)
1-Safer ayında Levhi Mahfuz'dan birinci kat semaya 320.000 bela inmektedir. Bu belalar ve kazalar sene içine yayılmaktadır. Bir dahaki safer ayına kadar bu 320.000 beladan birinin size isabet etmesinden korunmak isterseniz aşağıda tarif edilen namazları kılınız tesbihatları yapınız. Aile efradınıza ve çevrenize de tavsiye ediniz. Bu namazları kılanların bir dahaki sene aynı güne kadar (üzerine kat'i yazılmış yani ALLAH Teâlâ 'nın C.C. senin üzerinde gerçekleşmesine kesin hüküm verdiği kazalar ...müstesna) kazalardan korunacağı rivayeti vardır.
**************************
2-Safer ayı, cahiliye Arapları tarafından uğursuz ay olarak tanınıyor ve bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Resûlullah (asm) ise “Umre her zaman helâldir!” buyurarak bu aya atfedilen uğursuzluk inancını kırmıştı. (Buhari, Hac, H. No:777) Ama ne yazık ki; bu ayda akdedilen nikâhların uzun ömürlü olmayacağı, bu ayda yapılan faaliyetlerin sonuçsuz kalacağı, bu ayda başlanılan işlerin uğursuzlukla biteceği tarzındaki inançların, cahiliye Araplarından beri halk arasında yer yer varlığını sürdüre gelen hurafelerden olduğunu görüyoruz.
Ebû Hüreyre’nin (ra) rivâyetiyle Resûlullah (asm) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
"İslâm'da taşe'üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe'ül (iyiye yorma) dır." (Buharî, Tıb, 54)
Böylece bu zararlı anlayışın İslam'da bulunmadığını ifade etmiştir. Diğer bir hadiste ise şöyle buyurmuştur:
"Eşya da uğursuzluk yoktur, Safer ayında uğursuzluk yoktur, baykuşun ötmesinde bir uğursuzluk yoktur." (Müslim, Selâm, 102)
**************************
Safer ayının normal aylardan olduğunu tespit ettikten sonra; her ne kadar güvenilir kaynaklarla teyit edilmese de, burada, Safer ayında yapılması uygun bulunan şu duâyı zikredebilir Allah rızası için namazları kılabiliriz ..
DUA
“Bismillâhirrahmânirrahîm:
"Yâ Ahkeme’l-Hâkimîn ve yâ Esrae’l-Hâsibîn ve yâ Ekrame me’mûlin ve ecvede mes’ûlin yâ Hayyu yâ Kayyûmu yâ Kadîmü yâ Ferdu yâ Vitru yâ Ehadu yâ Samedu yâ men lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehû küfüven ehad! Yâ Azîzu Yâ Vehhâbu Salla’llâhu alâ hayr-i halkıhî Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecma’în! Âmin!”
SEFER AYI BOYUNCA HER GÜN AŞAĞIDAKİ DUA EN AZ BİR KERE OKUNMALIDIR:
***” ALLAHÜMME BARİK LENA Fİ ŞEHR-İ SAFER VAHTİM LENA BİSSAADETİ VEZZAFER.”(1)
Anlamı: """Allah'ım safer ayında bize bereket ver! Mutluluk ve Galibiyetle bitirmemizi nasip et..""""
İLK GÜN BU DUAYI OKUYALIM
Allahümme ferricna biduhulis safer, vahtimlena bilhayri vezzafer.
Safer ayı cezaların indiği bir aydır. Bunun için ilk gün hemen yukarıdaki duayı okuyup, oruçlu olmak ve çok sadaka vermek lazımdır.
NAMAZ
SAFER AYININ İLK VE SON ÇARŞAMBA GÜNÜNÜN GECESİNDE, YANİ SALI GECESİNİ (25 KASIM Salı- 26 KASIM ilk Çarşamba—16 ARALIK Salı 17 ARALIK son çarşamba ) ÇARŞAMBAYA BAĞLAYAN GECE KILINACAK NAMAZDIR;
(İslâm’da gece günden önce gelir. yani cuma günü, perşembe günü akşam ezanı okunduğunda giriyor)
1 rekât : fatiha’dan sonra ; 17 kevser sûresi
2 rekât : fatiha’dan sonda; 5 ihlâs sûresi
3 rekât : fatiha’dan sonra ; 1 felâk sûresi
4 rekât : fatiha’dan sonra ; 1 nâs sûresi
Selam verdikten sonra 7 defa istiğfar edilir.
Sonra eller kaldırılıp 11 defa Salat-ı Münciye okuyup .
“Beni ve efrâd-ı ailemi ve bilcümle mü’minleri yer ve gök âfatlarından ve cemî’ belâlardan muhafaza buyur ya Rabbi!” diye duâ edilecekdir.
SAFER AYININ İLK VE SON ÇARŞAMBA GÜNÜ, (26 KASIM ilk Çarşamba—17 ARALIK son çarşamba) ÖĞLEN VE İKİNDİ NAMAZI ARASINDA KILINACAK NAMAZDIR;
1 rekât : fatiha’dan sonra ; 11 ihlâs sûresi,
2 rekât : fatiha’dan sonda; 11 ihlâs sûresi,
bu namazdan sonra
11 istiğfar
11 salavât-ı şerîfe (selaten tuncina )okuyup
“Beni ve efrâd-ı ailemi ve bilcümle mü’minleri yer ve gök âfatlarından ve cemî’ belâlardan muhafaza buyur ya Rabbi!” diye duâ edilecekdir.
100 kere ”YÂ DÂFİA’L-BELÂYÂ, İDFÂ ANNA’L-BELÂYÂ, FALLÂHÜ HAYRUN HÂFİZAN VE HÜVE ERHÂMÜ’R-RÂHİMİN, İNNEKE ALÂ KÜLLİ ŞEY’İN KADİR” okunmalı ve dua edilmelidir.
Meali: “Ey belaları def eden Allahım! Belaları bizden uzaklaştır. Allah muhafaza edicilerin en merhametlisidir. Muhakkak ki senin kudretin her şeye yeter."
Bu güzel bir duadır ve her zaman yapılabilir. Bu açıdan elbette Safer ayında da okunabilir. Ancak bu duanın özellikle Safer ayında yapılacağıyla ilgili bir hadis bulamadık. Buna göre, bu duayı belli bir zaman dilimine indirgemeden her zaman her yerde okumak en uygun olanıdır.
YİNE KORUNMAK İÇİN;
Ayet-el Kûrsi:
Evden çıkarken ve eve girerken Ayet-el Kûrsi okunmalıdır: Evden çıkarken okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır. Evine gelince okursan iki Ayet-el Kûrsi arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğin önlenir. Bir kimse evinden çıkarken Ayet-el Kûrsi'yi okursa, Hakk Teâlâ yetmiş Meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler.
Evden çıkarken üç kere: "BİSMİLLAHİ HASBİYALLAHİ LAİLAHE İLLA HÛ ALEYHİ TEVEKKELTÜ VE HÜVE RABBİL ARŞİL AZİYM" söylenmelidir.
SADAKA
Sadakanın bu aya özel bir konumu yoktur. Diğer aylarda olduğu gibi, bu ayda da sadaka vermeye devam etmelidir.
BU AYDA OKUNMASI TAVSİYE EDİLMİŞ ZİKİRLER
Safer ayında her gün mutlaka 100 kere ”LA HÂVLE VELÂ KUVVETE İLLA BİLLAHİL ALİYYİL AZİYM” denilmelidir. günde 100 kere söyleyenden, en hafifi fakirlik olmak üzere 70 çeşit bela, musibet kaldırılır.
Ayrıca yine safer ayında (ve her zaman) her gün mutlaka günde 100 kere salâvat getirmek lazımdır. salâvat çok bela ve musibetleri çevirir, dünya ve ahirette kurtuluşuna sebep olur. en efdâl salâvat’ı şerife: ”ALLAHÜMME SÂLLİ ÂLA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN VE VE ÂLA ÂLİHİ VE SAHBİHİ EFDÂLE SALEVATİKE VE ADADE ME’LUMATİKE VE BÂRİK VE SELLİM”
Enes bin mâlik’e ra peygamberimizin sav öğrettiği çok
TESİRLİ BİR DUA:
Bu duayı sabah (mümkünse güneş doğmadan) 3 kere ve akşam güneş battıktan hemen sonra okuyan, korkmaya tek layık olan yalnız allah’tan c.c. korksun . başta zalim devlet başkanı , şeytan, cin ve insanların şerrinden, büyü ve efsunlardan hiçbiri allah’ın c.c. izniyle hiçbir şekilde zarar veremez. hz osman’dan ra bildirildiğine göre ani belalardanda korunur. ayrıca zehir verilse tesir etmez allah’ın izniyle(hergün okumak lazımdır):
*****“BİSMİLLAHİLLEZİ LÂ YEDURRÜ MEÂS MİHİ ŞEY-ÜN FİL-ERDİ VE LÂ FİSSEMAİ VE HÜVES SEMİÜL ÂLİYM”*****
ALLAH'u Teâlâ'yı devamlı zikretmek lazımdır. Zira ALLAH'u Teâlâ'yı zikretmek en büyük ibadettir, belaları musibetleri çevirir. En efdal zikir "LA İLAHE İLLALLAH" dır.