İslamda Oburluk


oburluk ayetler hadisler

Yüce Allah buyuruyor:Yiyin, için ancak israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez. (Araf,31)

Peygamberimiz buyuruyor:
Her hastalığın başı, mideyi tıka basa doldurmak (ve acıkmadan yemektir)
Yüce Allah buyuruyor
Allah yolunda harcayın. (Midenizi tıka basa doldurup) kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever.(Bakara,195)
Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor :
Beş şey gelmeden önce,beş şeyin değerini bil! Ölüm gelmeden hayatın. Hastalık gelmedensağlığın. İşlerin yoğunlaşmadan boş vaktin. Yaşlılık gelmeden gençliğin. Yoksulluk gelmeden servetin değerini bil.
Yüce Allah buyuruyor:
Ey insanlar! Yeryüzündeki helal ve temiz olan (doğal gıda) ları yiyin . (Harama sapıp)şeytanın izinden gitmeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.(Bakara, 168)
Yediğimiz sebze, meyve ve ekmekte içtiğimiz gazlı, gazsız içeceklerde, sütlerde ve meyve sularında, kullandığımız parfüm, şampuan, deterjan ve ıslak mendillerde ve paketlenmiş hazır gıda ürünlerinin hepsinde çeşitli katkı maddeleri olduğuna göre, bunların hangisi helal ve hangisi doğal?
Yerleşim alanlarından uzak dağlardaki ve ormanlardaki temiz havanın dışında, doğal olan her şey tarihe karıştı. Böyle bir dünyada ve gürültülü ortamda yaşam savaşı veren çağın insanı, ölüm şuaları saçan televizyon, bilgisayar ve cep telefonu ile de iç içe yaşama zorunluluğunda kalınca, artık beyini durdu, sinir sistemleri bozuldu, stres ve bunalımdan gerçek kimliğini unuttu.

İnsan nefsi üzerinde çalışırken en çok uğraşması gereken şeylerden birisi de boğazı iledir. Müslüman için en zararlı 3 tehlike: Çok yemek ve çok uyumak ve çok konuşmak. Fazla yememek, gerektiği kadar yemek için özel bir çaba göstermek gerekiyor.


Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak