Yaslilara Saygi Haftası

ayet ve hadislerle yasliya saygi
18-24 Mart tarihleri dünya yaşlılar haftası olarak tüm dünyada kutlanıyor. Tüm yaşlılarımızın yaşlılar haftasını kutlar,ellerinden öperim.
Yaşlılarımız bizim başımızın tacı. Allah ömür verirse bizlerde bir gün yaşlı olacağız. Yaşlılarla bir de çocuklarla aram her zaman iyi olmuştur Elhamdülillah. 
Dinimizde de yaşlıya saygıya büyük önem verilir. 

Yaşlılarla İlgili Hadisler
*Güçsüzlere, hastalara, yaşlılara ve küçüklere merhamet ediniz!(Şir’a)
*Yaşlılarımıza hürmet ve ikram, Allahü tealaya saygıdandır. (Buhari)
*Büyüklerimizi saymayan, küçüklerimize acımayan bizden değildir. (Buhari)
*Halkı içindeki ihtiyar, ümmeti içindeki peygamber gibidir.               ( İ. Neccar)
Şu üç şey, Allahü teâlâya tazimdendir:
1- Müslüman olarak yaşlanan kimseye ikram,
2- Kur’an-ı kerimi ezberleyene ikram,
3- İlim sahibine ikram.) 
(Ramuz)
*Müslüman olarak ihtiyarlayan kimseye ikram eden, Nuh aleyhisselama ikram etmiş gibi sevab alır. Nuh aleyhisselama ikram eden de, Allahü teâlâya ikram etmiş olur. (Hatib)

Yaşlılıkla İlgili Ayetler
*“Ey insanlar! Ölümden sonra dirilişten şüphedeyseniz, o zaman, (hatırlayın ki,) Biz, gerçekten de sizi(n her birinizi) topraktan, sonra bir döl suyu damlasından, sonra döllenmiş hücreden, sonra (temel unsurları ve istidatlarıyla) tamamlanmış ama (bütün ögeleriyle) henüz tamamlanmamış bir ceninden yarattık ki, size (menşeinizi böylece) açıklayalım. Ve (doğmasını) dilediğimizin, (annesinin) rahminde (Bizce) belirlenmiş bir süre için kalmasını sağlarız; sonra sizi çocuk olarak dünyaya getirir ve (yaşamanıza imkan veririz). Böylece (bazılarınız) olgunluk çağına erişir; öyle ki, kiminize (daha çocukluk çağında) ölüm tattırılırken, kiminiz de yaşlılığın öyle düşkün çağlarına (erzeli’l-ömr) eriştirilir ki, bildiğini bilmez olur.. (Hac 22/5)
*“Ama (şunu daima hatırlasınlar ki) Biz bir insanın ömrünü uzatırsak, aynı zamanda onun güç ve yeteneklerinde (yaşlandıkça) bir azalma meydana getiririz; (buna rağmen) hâlâ akıllarını kullanmazlar mı?”(Yasîn 36/68)
*“Orada Zekeriyya, Rabbine dua etti: Rabbim! Bana tarafından hayırlı bir nesil bağışla. Şüphesiz sen duayı hakkıyla işitensin, dedi.
Zekeriyya mabedde durmuş namaz kılarken melekler ona şöyle nida ettiler: Allah sana, kendisi tarafından gelen bir Kelime'yi tasdik edici, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamber olarak Yahya'yı müjdeler.
Zekeriyya: Rabbim! dedi, bana ihtiyarlık gelip çattığına (belağtü mine’l-kiberi), üstelik karım da kısır olduğuna göre benim nasıl oğlum olabilir? Allah şöyle buyurdu: İşte böyledir; Allah dilediğini yapar.
(Âli İmran 3/40)
*“Ve bir zaman, (ey) İsrailoğulları, (sizden) şu (konularda) kesin taahhüt almıştık: “Allah'tan başkasına kulluk etmeyeceksiniz; akraba ve ebeveyninize, yetimlere ve fakirlere iyilik yapacaksınız; bütün insanlarla güzellikle konuşacaksınız...”(Bekara 2/83)

*“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine "of!" bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.”(İsra 17/23)

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak