Gusul Abdesti

gusul abdesti

Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır.


Cunüp olan her kadının ve erkeğin, hayzdan ve nifasdan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusul abdesti alması farzdır. Cunüp olmak, cima’ ve ihtilam ile olur.


Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki:

''Gusul abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince  sevap verilir. O kadar günahı af olur. Cennetdeki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, meleklere, bu kuluma bakınız! Gece, üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cünüblükden gusul ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve magfiret eyledim buyurur.''

Diğer bir hadis-i şerifde, ''Kirlenince, çabuk gusul abdesti alın! Çünkü kiramen katibin melekleri, cunüp gezen kimseden incinir'' buyuruldu. İmâm-ı Gazâlî “rahmetullahi aleyh” buyurdu ki: “Bir kimse, rüyada bana dedi ki, ''Bir miktar zaman cunüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim''. Bir hadis-i şerîfde de, ''Resim, köpek ve cunüp   kimse   bulunan eve rahmet   melekleri   girmez''buyuruldu.

Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cunüp geçirirse, çok acı azap görecektir. Su ile yıkanmak mümkün olmazsa teyemmüm etmelidir. Cünüb olan kimseler şunları yapamaz: 1- Hiç bir namazı kılamaz. 2- Kur’ân-ı kerîme ve ayetlerine el süremez. 3- Kabeyi tavaf edemez. 4- Cami ve mescidlere giremez.

Guslün Farzları

Hanefî mezhebinde guslün farzları üçdür:

1- Ağzın içini yıkamaktır. Ağzın içinde iğne ucu kadar ıslanmadık yer kalırsa, dişlerin üzeri ve diş çukuru ıslanmazsa gusul olmaz.

2- Burnu yıkamaktır. Burnundaki kuru kirin altına ve ağızdaki çiğnenmiş ekmeğin altına su geçmezse, gusul olmaz. Hanbeli mezhebinde, ağzı ve burnu yıkamak, abdest alırken de, gusulde de farzdır. Şafi’i mezhebinde de, gusul ederken niyet etmek farzdır.

3-  Bedenin her yerini yıkamaktır. Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları yıkamak farzdır. Tırnaklarda, dudak, göz kapağı veya vücudun herhangi bir yerinde su geçirmeyen maddeler bulunursa [tırnakta oje bulunursa], gusul abdesti alınmış olmaz.

Guslün Sünnetleri

1- Önce elleri yıkamak.

2- Edeb yerlerini yıkamak.

3- Bütün bedeni pislikten temizlemek.

4- Gusulden evvel abdest almak, yüzü yıkarken, gusle niyet etmek. Şafi’î mezhebinde niyet etmek farzdır.

5- Bütün bedeni, üç defa ovarak yıkamak.

6- Bütün vücudu yıkadıktan sonra, iki ayağını yıkamak.

Gusul Abdesti Nasıl Alınır?

Sünnet üzere gusul abdesti, şöyle alınır:

1-  Önce, temiz olsalar dahi, iki eli ve avret yerini ve bedeninde necaset (pislik) bulunan yerleri yıkamalıdır.

2-  Sonra, tam bir abdest almalı, yüzünü yıkarken gusle niyet etmelidir. Ayakların altında su toplanmıyorsa, ayakları da yıkamalıdır.

3-  Sonra bütün bedene üç defa su dökmelidir. Önce üç defa başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza dökmelidir. Her döküşte o taraf tamamen ıslanmalıdır. Birinci döküşte ovmalıdır.

Gusulde, bir uzva dökülen su, başka uzuvlara akıtılırsa orası da temizlenir. Çünkü, gusulde bütün beden, bir uzuv sayılır. Abdest alırken bir uzva dökülen su ile başka uzuv ıslanırsa, yıkanmış sayılmaz. Gusul tamam olunca, tekrar abdest almak mekruhdur. Fakat, gusul ederken abdesti bozulursa, bir daha almak lazım olur.

Kaynak: namazkıtabı

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak