Sünnete uygun ziyaret yapmak için abdest alınır,iki rekat namaz kılınır ve sevabı meyyitin ruhuna gönderilir.Kabristana gelince, yer müsait ise, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selâm verilir. Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz.
Kabristana gelen bir kimse, ayakda, ''Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lâhikûn,'' der. Sonra, Besmele ile onbir İhlâs ve bir Fâtiha okur. Sonra, Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî, duâsını okumalıdır.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki, “Bir müminin kabrini ziyâret ederken, Allahümme innî es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü'azzibe hâzelmeyyit derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref' olur(kaldırılır)”
Kabir ziyaretinde 3 türlü fayda vardır.
*Ziyaret edene ölümü ve ahireti hatırlar.
*Salih kişilerin kabirlerinin ziyaret,ruhlara inşirah verir.
*Ziyaret,zaman zaman bundan haberdar olan ölülere ünsiyet bahşettiği gibi,ziyaret vesilesiyle edilen dualar ve okunan ayetlerden istifade etmelerini sağlar.
Mezarlığa girince edilen dua:“Esselamü aleyküm ehled diyari minel-müminin.ve inna inşaallahü biküm lahikün.Es’elullahe lena ve lekümü’l afiyeh.”
Anlamı: ” Selam size ey bu diyarın mü’min ve müslim halkı. İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah’ın biz de sizi de bağışlamasını dilerim.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder