Kader Deyip Gecme

duanın onemi

Kader deyip geçme. Bak ne diyor ALLAH ''Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık''.


Dünyadaki en büyük sınav insanlarla. Günümüzde insanlar çıkar peşinde. Herkesin çıkarı kendine göre. Erdemler, güzel huylar, değerlere verilen anlamlar da değişti.

Zaman nefse kapılma zamanı. İnsanlara sorsan kendileri melek, sütten çıkma ak kaşık,kendileri harika. Dışına bakıp kendilerini harika sanıyorlar. Zaman kendini bilmeme zamanı. Zaman S bilmem kaç son çıkan telefona sahip olma, bilmem ne marka son model arabaya sahip olma, bilmem ne marka kıyafeti giyme ve kendini bir şey sanma zamanı. Dışı süslemeye o kadar çok kaptırdılar ki kendilerini, içlerindeki tüm güzellikleri kaybettiler farkında değiller.

Zaman dışa bakarak kimse hakkında karar vermeme zamanı, dıştan çok içi süslemek gerektiğinin farkına varma zamanı. Zaman içi süslemek için Allah'tan yardım isteme zamanı.

Eskiden yalan söyleyeni dokuz köyden kovarlardı şimdi ise yalan söyleyeni dokuz köye muhtar yapıyorlar.Bilmiyorlar mı yalan söylediğini biliyorlar ama çıkarlarına onun muhtar olması geliyor.

Birçok iş yerinde en işe yaramayan ve en kötü karakteristik özelliklere sahip insanların çok uzun yıllar o iş yerinde çalıştığını görüyorum. Hırsızlık yaptığını bile bile o elamanı işte çalıştıran hem de gözde eleman gözüyle bakan patronlar bir değil binlerce. Böyle bir patronla dürüst,çalışkan bir eleman anlaşamaz. Dürüst ve çalışkan bir kişi böyle iş yerlerinde barınamaz. 
Ve şu anki toplumda ne hırsızlar, ne işini yapmayanlar ne de adaletsiz patron suçlu değildir, işsiz kalan sık iş değiştiren dürüst ve çalışkan eleman suçludur. Zararı dürüst olan görür. Bu neden böyle? 
1. Dünya bir sınav yeri bu olaydaki herkes sınavda. Kimisi şeytana uyuyor görünüşte kazanıyor, kimisi de şeytana uymadığı için sınavı devam ediyor,şeytan zorluyor hadi pes et sende onlardan ol hadi bak yine aynı şeyle karşılaştın sen de onlar gibi davran rahata er
diyor.
2. İyi olan kişi(herkesin iyi kavramı farklı olduğu için açıklayım burada iyi olan kişi dürüst ve çalışkan eleman) Allah'tan istemesini bilmiyor. Dua etmesini bilmiyor. Sürekli hayırlısı olsun diyor. Zorluklar yaşıyor bu zorluklarla Allah'a daha çok bağlanıyor.Ve sonuçta onun için hayırlı olan oluyor zorluklarla sevap kazanıyor. Ama tam tersi de olabilir isyan da edebilirdi. Kolay bir dünya hayatıyla da sevaba girebilir. Allah'tan hayırlı olan işi ver diye istemek yerine,tam ve doğru kelimelerle istese (bu konuyla ilgili bir dua üzerinde düşünmeye başladım inşallah yakın zamanda o duayı tamamlayıp paylaşacağım, ben de işten yana şansızlardan olduğum işin sonrasında neler olacağını çok merak ediyorum) ve sonunda bunu benim için hayırlı kıl dese, kötü iş yerleri,kötü elemanlar ve kötü patronlarla karşılaşmaya devam etmeyecek.
3.Kötü iş yerleri denk geliyorsa ne yapacaksın. Bırakıp gidiyorsun,yine onun aynısı veya daha beteri geliyorsa buradan alman gereken bir ders var demektir. İş sektörünü değiştirmek belki de çözüm. Bilemezsin dua edeceksin, doğru kelimelerle ve içten olarak. En doğrusunu Allah bilir. Kendi kendimize debelenerek ne çok zaman kaybettik.
4.O iş yeri oradaki herkesin sınav yeri. Sen kimseyi değiştiremezsin. Sen kimsenin iradesinin sorumlusu değilsin. O insanlar da sınavda, sen de sınavdasın. Orada çalışmak da senin suçun değil, oradan ayrılmak da senin suçun değil. O insanlar orada kötü karakterleri ve yanlışlarıyla mutlu olabilirler. Sen oraya ait değilsin. Ait olduğun iyi yerde olmak için dua et.
Ben patron olsam benim değer yargılarıma göre iyi huylara sahip, işini en iyi şekilde yapan kişiyi çekirdek kadromda tutar, onun iş yerimde kalması için her şeyi yaparım.Bunu ben yaparım. Ben benim, başka hiç kimse ben değil. Milyonlarca insanın olduğu bir ülkede milyonlarca çeşit karakterde insan var. Zaman öyle bir zaman ki senin nasıl olduğundan çok çoğunluğun nasıl olduğu önemli. Çoğunluk kötü, ne yapacaksın? Erkekler ticaretle uğraşabilir, en güzeli ticaret ve kendi işini yapmak. Kadınların islama göre çalışmaması gerekir evde oturup eviyle eşiyle çocuğuyla ilgilenmesi gerekir. Ama modern dünyada kadınlar erkeklerden daha çok çalışmak zorunda. Sınavlar kadınlar için daha da zorlaştı.Eğer geleceği görmüş olsaydık kız çocuğuyken doğru duaları ederdik, iyi bir adamla evlenir, iş hayatından uzak,evinde her şeyden uzak,  kocanla çocuğunla kolay bir sınavla da dünyayı geçiştirebilirdik. Hangimizin annesi,babası çocuğunun geleceği ve ahireti için doğru duaları etti. Hangimiz çocukken doğru duaları ettik ki.Allah bizi eziyet çekelim diye dünyaya göndermedi. Ne çekiyorsak hep ebeveynlerimizin islamı,duayı doğru bilmemesinden ve bizim de küçük yaşta öğrenmemizden kaynaklanıyor.

Bakıyorum kötü karakterli kadınlar evli, çocuklu. Çocuklarını doğru düzgün yetiştiremiyorlar, bütün gün tv izleyip, dedikodu yapıyorlar, yemek yapmıyorlar, eşleriyle birlikte olmuyorlar, aldatıyorlar, başka erkeklerle arkadaşlık yapıyor,şakalaşıyorlar, evlerini temizlemiyorlar, sürekli alışveriş yapıyor, sürekli kocalarına bağırıyor çağırıyor eleştiriyorlar,doymuyorlar istiyorlar da istiyorlar yeni mobilya,yazlık,kışlık, komşunun bilmem nesinde. Bence bu kötü karakter, bu karakter evlenmeden önce de belliydi. Ama çıkar, ama nefs adamın istediği o. Lafa gelince dürüst,sakin,hamarat,iyi ahlaklı,saygılı,sadık olsun ve beni sevsin ama icraata gelince öyle değil. İyi ahlaklı evli kadınlar da çok var Allah onlardan razı olsun. İyi ahlaklı yalnız kadınlar da çok fazla. İyi ahlaklı kadın kendisine yapılan haksızlık karşısında kendini savundu diye atak yapıyor diye suçlu sayılıyor. Hakkını savunmanın suç sayıldığı bir zaman hele ki kadınsa. 
Öyle bir zaman ki kadınlar da erkekler de evlenene kadar hiç bir şeye sesini çıkarmayıp, rol yapıp, evlendikten sonra tüm kötü huylarını gösteriyorlar. Maskeler, nefsler, kendini bilmemezlikler ve mutsuzluklar.
Bu da bir sınav. Evlilik, kadın erkek ilişkileri, aile bu dünyadaki en büyük sınavlardan bir tanesi. Hiç kimse bir başkasının iradesinden sorumlu değil. Hiç kimse bir başkasının iradesini değiştiremez. Hepimize düşen görev kendimizi iyi yönde geliştirmek ve dua etmek doğru kelimelerle. Hayırlısı olsun dedik hep, yanlış yaptık fark ettim. Hem bu dünyada hem de ahirette de tüm güzellikleri yaşayabiliriz. Allah'a daha çok yaklaştık veya bazıları sınavı geçemeyip isyan edip kötü tarafa geçti. Bundan sonra dua ederken hayırlısı olsun demeyelim. Ne istiyorsak açıkça söyleyip, onu bize hayırlı kıl diyelim. 

Zaman kendimizdeki eksileri görüp artıya çevirmeye çalışma zamanı. İyi olmak ve iyi kalmak, bunun kolay olması için ve dinde sebat etmek için dua etme zamanı.

Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Ben mükemmelim demiyorum insanlar benden hep mükemmellik bekliyor ama ben aciz bir insanım. Hiç kimse tamamen iyi değil. Hiçbirimiz tamamen iyi insan değiliz. Biz ne evliyayız ne de peygamber, kendimizden mükemmel olmayı beklemeyiz, aklı başında kimse de bizden mükemmellik beklemez. Bizdeki iyilikleri görür, ufak tefek hataları da kabul eder.

Zaman değerimizi bilecek insanları karşımıza çıkarması için dua etme zamanı.

Her şey bir sınav, bir şey yaşarsın kötülük yaparsın, kötü bir insan olursun bu çok kolay. Bunu her insan farkında olarak veya olmayarak yapar. Ya da haksızlıkla karşılaştığında susar,sabreder, karşı tarafa iyilikle cevap verirsin veya hiç cevap vermezsin işte o anda sınavı kazanırsın ama bunu hangimiz yapabiliyoruz ya da her seferinde yapabiliyor muyuz. Yaparsın yaparsın bir kere sesini çıkarırsın tüm önceki susmaların silinir gider. Zaman sabır zamanı. Sabreden hem bu dünyada hem de ahirette kazanacak. Rabbime sabırla,tevekkülle ve şükürle dost olacağız. Onun dostluğunu kazandığımızda hem bu dünyayı, hem de cenneti kazanacağız. Rabbim O'na dost olabilecek şekilde iyi davranmayı bize nasip etsin inşallah.
Allah bizi iyilerden kılsın ve iyilerle karşılaştırsın inşallah.

Zaman güzel kader için dua etme zamanı.   

Bence duayla ve salih amellerle her şeyi değiştirebiliriz. Allah 'ben sizin kaderinizi kendi çabanıza bağlı kıldım'diyor(isra,13) Duayla kader değişebilir. Nazarla kader değişebilir. Yaptığınız bir kötülükle iyi olan kaderiniz kötüye değişebilir. Her an her şey olabilir. Dünya bir sınav yeri biz ne yaparsak yapalım, eğer doğru yoldaysak mutlaka zorlu sınavlar sürekli karşımıza çıkacak. Şeytan iyilerle daha çok uğraşır. Vesvese verir, vesveseyi yener günahtan uzak kalırsın. Sen günahlardan uzak kalmayı başarırsan sınavın insanlarla olur, bu sefer insanlarla seni bıktırmaya yoldan çıkarmaya isyan ettirmeye üzmeye yormaya çalışır. Zaman sabır zamanı, zaman daha da çok dua etme zamanı.

Bismillahirrahmanirrahim
YA RAHMAN bize bu dünyada da ahirette de iyilik,afiyet,zenginlik, mutluluk ver ve bizi cehennem azabından koru. 
Amin

Selam ve dua ile,
Zehra

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak