Ruhsal Denge

ruhsal denge

Kim azgınlık eder günahlara dalıp ruhsal dengeyi bozar ve dünya hayatını ahrete tercih ederse, kuşkusuz onun varacağı yer alevli cehennemdir. Kim de rabbinin makamından korkar ve nefsini kötü isteklerinden engellerse kuşkusuz onun varacağı yer de cennettir. (Nazi’at, 37-41)
Ruhsal Denge Bozulursa Ne Olur
Bedensel yapımızdaki öfke, şehvet, onur ve benlik gibi duygulardan oluşan ve adına nefis denilen güç, ruhun egemenliğini tanımayıp onunla kıyasıya mücadele eder ve irade gücü üzerinde egemen olmaya çalışır.
Nefis denilen şey eğer irade gücü üzerinde egemen olursa insanlar ruhsal hayattan hayvansal hayata düşer, birbiriyle boğuşur, denge bozulur ve dünya adeta cehennem hayatına dönüşür.
Bir yanda tüm insani dengeleri bozan nefis, diğer yanda Allah’tan başka hiçbir şeyle tatmin olmayan ruh ve ikisinin arasında bocalayan insan, işte insan olmanın akıllı bilinçli bir varlık olmanın ve cennete aday olmanın bedeli.
Peki Bu Bedel Nasıl Ödenecek?
Yüce Allah buyuruyor:
‘Onu (nefsini kötü huylarından arındırıp) tertemiz yapan kişi mutlaka kurtuluşa ermiştir. Onu kötülükleri ile örten kişi de mutlaka zarara uğramıştır.
İnsan Kötü huylarından arınabilir mi?
Nefisle cihad ederek insan kötü huylarından arınabilir.
Yüce Allah buyuruyor:
‘Pişmanlık duyup)kendini kınayan nefse (nefs-i levvame’ye ) yemin ederim. (Kıyame,2)
Geçmişteki günahlarını hatırlayıp pişmanlıktan içleri yananlar ağlar ve canı gönülden tevbe edip Allah’ın (c.c) mağfiretine sığınır ve Allah’ı çok zikrederler. Allah Allah diye zikrettikçe kalpleri nurlanıp sıkıntılardan kurtulur.

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak