Bir Cay Kasıgı Yag ve Hayatın Anlamı


Birkaç hafta içinde iki ayrı konuda benim için çok büyük iki haksızlığa uğradım ve bugünlerde hayatın anlamının ne olduğunu anladım. Dünya imtihan yeri eğer beni üzen bir şeyler yaşıyorsam mutlu olmalıyım çünkü Allah beni seviyor, Allah sevdiği kullarına sıkıntı verir. Farkettim ki hayatım boyunca ne zaman bir sıkıntı yaşasam onlarda benim çok yararıma olan bir hayır gizliydi, şu an bu sıkıntılardan ne hayır çıkacak diye merak ediyorum. Bu tecrübeyi edinmem uzun zaman ve acılı günler aldı. Keşke daha önce fark etseydim, çok zaman kaybettim ve kendimi boş yere çok üzdüm. O yüzden yaşı henüz genç olanlar için bu yazıyı paylaşmak istiyorum.
Haksızlığa uğradığını düşündüğün zamanlar olacak, çok çalışıp dua edip istediğine sahip olamadığın zamanlar olacak,doğru anlaşılamadığın zamanlar olacak, gücünün kalmadığı zamanlar olacak, belki iftiraya uğrayacaksın, belki aldatılacaksın, belki iflas edeceksin,belki hastalanacaksın, belki çocuğun olmayacak, belki karın seni terk edecek, belki sevdiğin bir yakınını kaybedeceksin… o vakit ‘bu neden benim başıma geldi, ben bunu haketmedim’ diye kendine acıyabilirsin veya bu olaylardan alman gereken dersi anlamaya çalışabilir ve mutsuzluğu da mutluluk gibi sevinçle karşılarsın. Hayatın anlamı kötü günde ve iyi günde  her an Allahın verdiği güzelliklerin, doğanın, var oluşun güzelliklerini görmemizde gizli. Biz ise sonsuz bir mutluluk arayışı içindeyiz ve doğal olarak sonsuz bir mutluluk yok ömrümüzde acılar da olacak ve biz acı anlarımızda Allah’a güveneceğiz ve yarattığı güzellikleri görmeye çalışacağız.
Eski zamanlarin birinde bir adam hayatin anlamının ne olduguna takmış kafaya..

Buldugu hiçbir cevap ona yeterli gelmemiş ve başkalarına sormaya karar vermiş..

Ama aldıgı cevaplarda ona yetmemiş.Fakat mutlaka bir cevabı olmalı
diyormuş..

Ve dolaşıp herkese bunu sormaya karar vermiş..

Köy,kasaba,ülke dolasmış bu arada zamanda durmuyor tabiki ...

Tam umudunu yitirmişken bir köyde konuştugu insanlar ona

-Su karşı ki dagları görüyormusun,orada yaşli bir bilge yaşar istersen ona git belki o sana aradıgın cevabi verebilir. " demişler.

Çok zorlu bir yolculuk sonunda Bilgenin yaşadıgı eve ulasmiş adam. Kapıdan içeri girmiş ve bilgeye Hayatin anlamının ne oldugunu sormuş ..

Bilge sana bunun cevabını söylerim ama önce bir sınavdan geçmen gerekiyor demiş...Adam kabul etmiş.

Bilge bir çay kaşıgı vermis adamin eline ve içinede silme bir şekilde
zeytinyag doldurmuş.

Simdi çık ve bahçede bir tur at tekrar buraya gel ...

Yalniz dikkat et kaşıktaki zeytinyag eksilmesin eger bir damla eksilirse kaybedersin..Adam gözü çay kaşıginda bahçeyi turlayip gelmiş.Bilge bakmış evet demiş kasikta yag eksilmemiş,peki bahçe nasıl dı(!)
Adam şaşkın..Ama demiş ben kaşıktan başka bir yere bakmadım ki ....

Simdi tekrar bahçeyi dolaşıyorsun kaşık yine elinde olacak ama bahçeyi inceleyip gel ,demiş Bilge...

Adam tekrar bahçeye çıkmış gördügü güzellikler büyülemiş muhteşem bir bahçedeymis çünkü ...

Geri geldiginde bilge ,adama bahçe nasıldı diye sormuş ...

Adam gördügü güzellikler karsisinda büyülendigini anlatmiş..

Bilge gülümsemiş ,ama kaşıkta hiç yag kalmamış demiş ve eklemiş
‘Ya sadece küçücük bir damla için ömrümüzü heba ederiz, sermayemiz olan ömrümüzü boş yere tüketiriz veya her şeyde, her olaydaki güzellikleri, hikmetleri fark ederek yaşarız. Önemli olan varlığın kendileri değil, onların bizlere aksettirdikleri manalardır.
Bakmayı bildiğimiz zaman her şey bir ibret levhası, hakikat habercisi haline gelir. Çoğu insan bu bakışa sahip olmadığından sahte bir benliğin esiri olarak, bir kaşık suya o koca dünyasını hasreder ve ömrünü boş yere tüketir. Öyleyse varlığın sırrı, bu bakışlarımızda ve niyetlerimizde gizlidir evlat’
Hayatın sırrı tefekkürde. Allah’ı her an hissedebilmekte. Bunu başarırsak ne mutlu bize.
Sevgi ve dua ile kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak