Sabır


SABIR üzerine bir dipnot...

Bismillahi'r Rahmani'r Rahiym..
Rabbı zıdni ilmen ve fehmen (Rabbım olan Allah'ım, ilmimi ve anlayışımı arttır.)... 


Kur’an-ı Hakimde Kudret kaleminin Cenneti müjdelediği sermaye Sabır.. 


İnancın özünde sabrın tarifine bakalım : sabır; yüzünü ve yüreğini buruşturmadan Allah'a isyan etmeden ve Allah'ı kullarına şikayet etmeden acıyı yudumlamaktır..!


Düşünsenize hastalık olmasaydı saglık sıhhatin.,ölüm olmasaydı hayatın.,fanilik olmasaydı bakiliğin.,çirkin olmasaydı güzelliğin.,kötü olmasaydı iyinin.,yokluk olmasaydı varlığın.,inkar olmasaydı imanın.,karanlık olmasaydı aydınlığın.,gaflet olmasaydı basiretin.,Cehennem olmasaydı Cennetin değerini kıymetini bu denli anlıyabilirmiydik.?veya anlamının derinliğine yol alabilirmiydik.?? 

Eğer her zorluğun bir kolaylığı.,her sıkıntı ve derdin bir dermanı.,her ızdırabın bir bilgeliği.,her musibetin bir nasihatı.,her kutsal çilenin ve acının bir hasılatı.,her kutsal kederin bir bedeli olmasaydı ve imanın ruhunda her zerren ile HERŞEYİN HAKİMİYETİNİN KUDRET ELİNDE OLANA yani tek ve bir ALLAH'a TESLİMİYET olmasaydı hayat bu kadar yaşamaya değermiydi.? Sabır bu kadar değer arz edermiydi.?
ve imani bir sabır Cennet yurdunun kutlu bir anahtarı hükmüne gecer miydi.??


SaBıR....
Birçok kavram gibi günlük koşuşturmalar içindeki telaşlarımıza.,gafletimize.,bencilliğimize.,nankörlüğümüze kurban ettiğimiz.,barındırdığı anlamları kirlettiğimiz.,kargaşaya kurban ettiğimiz.,içinde kuşattığı anlamları darmadağın ettiğimiz.,sonra da dönüp haksızlık ettiğimiz ve sorguladığımız ve bu sebeple de kaderi tenkid küfrüne girdiğimiz anlam yüklü muhteşem kavram ve kutsal bir sığınaktır Sabır.!!


''sabreden derviş muradına ermiş'' gibi imanın özünden harmanlanan bir yürek ikliminden süzülen bu deyim nasıl oldu da ; ''sabreden derviş sabır ede ede gebermiş'' gibi soysuz hayasız bir haddini bilmez laubalice bir lafa dönüştü.??nasıl olacak tabiikide Sabrın anlamının tarifinin kıymet ve derinliğinin zihnimizde ve hayatımızın içinde uğradığı tahrifatlar neticesinde..!!
SaBıR.,herkesin her istediğini ''hemen.,şimdi'' sloganları ile elde etmeye calıştığı.,verağ.,helal.,haram hudutlarının birbirine karıştırıldığı acele ve ecele giden kendini bilmezlerin çağında ZAMANI VAKTİ GELİNCEYE DEK BEKLERİM.,ALLAH'A TESLİMİYETİMDEN VE TEVEKKÜLÜMDEN ASLA TAVİZ VERMEM diyebilme SAĞDUYUSU ve KARARLILIĞIDIR..!! ALLAH'ın emir ve yasaklarını ve imani ölçüleri KENDİ NEFSİNİN HEVA VE HEVESLERİNE tercih edebilme bahtiyarlığıdır..!!bir yönüyle olumsuz olayların yoğun baskısı altında dahi ACIYA TEBESSÜM EDEBİLMEKTİR..!!!

Yakıcı güneş altında sabırla zamanın gelmesini beklemeyi bilmeseydi koruk üzüm.,çağla şekerpare olabilirmiydi.??toprağın bağrında sabırla beklemeyi bilmeseydi tohum kök salıp boy verip meyva verebilir miydi.??ve KUR'AN sabredenleri yani kutsal çilekeşlerini CENNET ile müjdeler miydi.??

SaBıR.,omuzladığın kulluk gibi mukaddes kulluk şuur ve sorumluluk yükünü rüzgar tersinden esmeye.,olumsuzluklar ardı sıra gelmeye başladığında ; geri dönmemek.,yükü atmamak.,yolu satmamak.,yola yatmamak.,yollarda kalmamaktır.!!!
Gerektiğinde canını dişine takarak.,acıyı yudumluyarak ve acıya tebessüm ederek imanını ve imanının gerektirdiği tevekkülü olumsuz olayların baskılarına siper edebilmektir aslolan...ne demişti üstad Bediüzzaman ra. iman hem nurdur hemde kuvvet.,hakiki imanı elde etmiş insan dünyaya meydan okuyabilir.,olumsuz olayların yoğun baskılarından ancak imanı sayesinde kurtulabilir.!!


unutmayın ve yüreğinizin duvarlarına kazıyın ki ;
her rüzgarın bir ömrü.,her nemrud'un bir İbrahim'i.,her firavun'un bir Musa'sı.,her Musanın bir asası.,
her kışın taze bir baharı.,her gecenin el değmemiş bir sabahı.,her derdin bir dermanı.,her duanın mutlak bir cevabı vardır..!!
Sabır hak ve hakikat üzerinde direnmek ve bu konuda olan sadakat şuurunu kuşanmaktır...
hak ve hakikate olan sadakatiniz hak hakikat uğruna neleri ne kadar göze aldığınızla orantılı değilmidir.??
ne müjdelediyor KuRaN-ı HaKiM ; İNANIYORSANIZ ÜSTÜN GELECEK OLAN SİZSİNİZ.!! 


ayet ve hadislerin ışığı altında kul 3 sabırla mükellef ;
1)ALLAH'A İTAAT VE ÜZERİNE FARZ KILINAN İBADETLERİ DEVAMLILIKLA VAKTİ ZAMANINDA YERİNE GETİRMEKTE SABIR..AZDA OLSA DEVAMLI İBADET..
2)GüNAH VE GÜNAHA GEBE FİİLLERDEN UZAK DURMA VE SAKINMA ÜZERİNE SABIR...
3)BAŞINA GELEN KAZA BELA SIKINTI MUSİBETLERE KARŞI SABIR..

Yine bir ayet meâli ile bitirelim ; sabır duâ ve namaz ile Allâh'tan yardım dileyin...Şüphe yoktur ki bunlar (sabır duâ namaz) kalbleri Allâh'tan hakkıyla ve saygıyla ürperenler dışındakilere ağır ve zor gelen görevlendendir...
SeLam Sevgi Dua ile

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak