Pratik Zekat Hesaplama Yolu
Bildiğiniz üzere zekat İslam’ın beş şartından biridir.
Zekat çok karışık, anlaşılması ve hesaplanması çok zor zannedilmekte fakat inanınız ki hiç de öyle değil. Geliniz beraberce bu işin ne kadar pratik ve kolay olduğuna bir bakalım ve hesaplamasını öğrenelim..
Ticaretle uğraşanlar genelde yıl sonunda alacak-vereceklerini hesaplar ve zekatlarını öyle verirler. Aylık maaş alanların durumu ise farklıdır; onlar her ay maaşlarındaki zekat miktarını hesaplar ve ay içinde verirler. Bunun haricinde eline toplu para geçen kişi de hemen o paranın zekat miktarını hesaplar ve bekletmeksizin verir. 40’da bir ölçüsü asgaridir, isteyen bu miktarı dilediği kadar artırabilir. Zekatı verilmeyen mal ve para ne dünyada ne de ahirette hayır getirmez, yüz güldürmez. Fakirlerin hakkı olan bir parayı kendi parası zannedip gönül rahatlığıyla harcayan ve Allah’ın emrine uymayan kişi bunun hesabının çetin olacağını bilmelidir.
40’da bir rakamı %2,5’a karşılık gelir. Aylık 1000 lira maaşınız varsa bunun %2,5’u 25 lira eder. Maaşınızı alınca hemen 25 lirayı ayırır ve ihtiyaç sahibine ulaştırırsınız.
Bir hesaplama örneği daha yapalım. 800 lira maaşınız olduğunu farzedelim. Hesaplama yöntemi, rakamı 100’e bölüp 2,5 ile çarpmaktır.
800’ü 100’e bölersek 8 çıkar. 8’i de 2,5 ile çarparsak 20 rakamını buluruz. Demek ki siz her ay maaşınızı alınca 20 liralık zekat vermekle yükümlüsünüz.
Özetlersek maaşınızın veya elinize geçen toplu paranın rakamını 100’e bölün çıkan sonucu 2,5 ile çarpın ve her ay bu rakamı zekat olarak verin.
Zekatın Allah’ın emri olduğunu unutmamamız ve düzenli vermemiz duasıyla,
Allah’a emanet olunuz kıymetli kardeşlerim..
Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu
Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak
-
Kötü komşu, kötü akraba ve kötü arkadaşı olanlar onların zararından korunmak,
-
Bir işyerine Allah’ın isimlerinden “YA FETTAH VE YA REZZAK” isimleri gümüş bir levha üzerine yazdırılıp asılmalı. Ve her gün işyerinin...
-
Sabah 3 defa, “Eûzü billahis-semî’il alîmi mineşşeytânirracîm” diyerek Haşr suresinin son üç âyetini okuyana,