Mesnevi'den Hikayeler: Eskiyaya Dua Eden Vaizin Hikayesi



Rabbimin sınavları türlü türlü, Kur’an-ı Kerim de de dediği gibi kimisini hidayete erdiriyor kimisini kötülüğe meylettiriyor.  Bazen yaşanılan zorluklar insanın karşılaştığı zalimlikler onu cennete, Allah yoluna yaklaştırıyor.
O'na ait olduğumuzu ve dönüşün yalnız O'na olduğunu, bazen de acılarla ölmeden ölünce anlıyor insan. Ne mutlu bu dünyada ölmeden ölenlere. Elhamdülilllah. Bugün iyi insanlara hak etmedikleri şekilde davranıp onlara acı çektirip Allah’a daha da yaklaşmalarına vesile olan kötüler için dua etmek istiyorum. Rabbim sen kalbi sevgisizlere, kalbi kararmışlara, kalpleri kafir olanlara Rahmet et Rabbim. Rabbim sen kötülere, dengesizlere,bencillere,hırsının esiri olmuşlara acı. Amin.
Sevgili Mevlana diyor ki Mesnevi Cilt 4’de :Şunu da bil ki kötü görecelidir. Evrende hiçbir zehir ve şeker yoktur ki birine ayak, ötekine ayak bağı olmasın. Birine ayak olan, ötekine ayak bağı..Birine zehir olan ötekine şeker gibi.. yılanın zehri yılan için hayat, insan için ölümdür. Sudaki yaratıklara deniz bahçe gibidir. Oysaki karadakiler için ancak ölüm ve acıdır.
Şöyle diyor Sevgili Mevlânam:
"Ben senin anlaman, bilmen ve öğrenmen için hikâyeler söylü­yorum. Sen bu hikâyelerden sonuca var, gerçekleri ara.."
'Anlayan, bilen, öğrenen' ve 'gerçekleri arayan' insanların daha da artması dileğiyle...
Her Vaazın Başlangıcında Zalimler, Katı Kalpliler ve İnançsızlar İcin Dua Eden Vaizin Hikayesi
Memleketin birinde bir vaiz vardı. Vaaz etmek için kür­süye çıkınca, yol kesici eşkıyaya dua ederdi.
Ellerini kaldırır.
"Yarabbi!" derdi. "Kötülere, bozgunculara ve eşkıyaya merhamet et. Hayır sahipleriyle alay edenlerin hepsine, bütün kafir gönüllülere, kiliselerde, manastırlarda bulu­nanlara sen merhamet et." derdi.
Ancak iyi ve temiz kişilere hiç dua etmezdi. Halk bir gün basma toplanarak:
"Senin bu duaların, alışılmış, işitilmiş dualara benzemi­yor. Sapıklara, hayır duada bulunmak, büyüklük, asalet değiîdir. Biz böyle şeyler görmedik, neden kötülere dua edip duruyorsun?" dediler.
Vaiz dedi ki:
"Ben onlardan iyilikler gördüğüm için onlara hayır dua ediyorum. Onlar bana o kadar kötülüklerde bulundular, o derece zulmedip cefalar çektirdiler ki, nihayet beni serden kurtardılar, hayra yönlendirdiler. Ben ne zaman dünyaya yöneldiysem, dünya malına candan bağlandımsa onlar­dan eziyetler gördüm, dayaklar yedim. Bütün çektiklerime karşı, Allah'a sığındım, iyiliğe, güzelliğe yöneldim. Kısaca beni o vahşi eşkıyalar dize getirdiler. Benim iyiliğime se­bep onlardır. Onlara dua etmeyeceğim de kime dua ede­ceğim?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bagimliliklardan Kurtulmanin Yolu

  Bağımlıklardan kurtulmak mümkün öncelikle tıbbın psikolojinin bilinçaltının yardımıyla ve İslamı anlayarak